letne gumeDandanes je zelo veliko prometnih nesreč za katere je krivo veliko vzrokov. Eden izmed vzrokov so lahko tudi slabe letne gume ali tudi zimske. Velikokrat izberemo gume, ki so poceni ampak niso kvalitetne ali so celo poškodovane. Velikokrat pa gum sploh ne zamenjamo, ker si mislimo, da bodo stare še zadostovale za nekaj časa. Ravno zaradi takih stvari se nesreče dogajajo.

Letne gume za osebna vozila se lahko zelo razlikujejo, glede na material iz katerega so izdelana lahko pa tudi glede na uporabnost v različnih vremenskih razmerah. Letne gume lahko na našega jeklenega konjička namestimo po 15. marcu vendar pa to ni obvezno. Kljub temu, da ni obvezno pa je zelo priporočljivo saj bi bila vožnja z drugimi gumami lahko pri visokih hitrostih zelo glasna in bi se tudi veliko bolj obrabljale. Letne gume pa je čez celo leto potrebno tudi pregledovati, saj s tem povečamo našo varnost in tudi življenjsko dobo gume. Ko jih pregledujemo je pomembno, da pogledamo razne poškodbe zaradi kamenčkov, žebljev ter tudi obrabo same letne gume. Če odkrijemo kakšno od naštetih ali kakšnih drugih poškodb je najbolje da se odpeljete do najbližjega vulkanizerja, ki vam bo predlagal najboljšo rešitev.

Zelo pomembno pa je tudi, da na nekaj časa pregledamo, če so gume na našemu avtomobilu tudi dovolj napolnjene saj se premalo napolnjene gume veliko bolj obrabljajo in tudi nimajo veliko oprijema. Tlak v pnevmatikah je priporočljivo pregledati preden so odpravimo na kakšno daljšo vožnjo ali pa ko se nam zazdi, da vožnja ni ravno zanesljiva.

Kot smo že omenili pa se letne gume od drugih razlikujejo tudi v velikosti njihovega profila. Celoletne ali zimske gume imajo veliko ostrejši in tudi bolj globok profil kot letne gume. Vse gume pa se ponavadi menja, ko dosežejo določeno točko. Za letne gume je to približno 1,80 mm, za zimske in celoletne pa 3.20mm.

Kategorije